Prečo zaradiť do svojej stravy rastlinné zdroje bielkovín?
Nuž- veľká skupina ľudí v tomto prípade rieši etické hľadisko. Napriek tomu, že mäso sa konzumuje od nepamäti- čo vedie k „prirodzenosti“ jeho konzumácie, dnešná spotreba je mnohonásobne vyššia. A to už prirodzené nie je. Taktiež sa zmenil spôsob zaobchádzania so zvieratami- rôzne veľkochovy, rýchlochovy, spôsoby zabíjania a zaobchádzania so zvieratami- to všetko sa dostalo na úroveň, ktorú môžeme smelo označiť za nehumánnu a neetickú.
Nie kvalita, ale kvantita začala ľudí zaujímať. Zisk, zisk, zisk. Masová produkcia mäsa. Za každú cenu. Ak vás teda tiež trápia tieto témy, nemusíte sa hneď stať vegánom. Sledujte, kde má mäso pôvod. Je sliepka z klietkového chovu? Alebo sa voľne pásla? Čím bola kŕmená? Ideálne je, ak vo vašom okolí vyhľadáte nejakého miestneho farmára, alebo si kúpite produkty v bio kvalite. V tomto prípade sa to naozaj oplatí.
Druhou diskutovanou témou je ekologické hľadisko. Že čo to má spoločné? Nuž- mäsový priemysel produkuje množstvo skleníkových plynov. Mäsové produkty majú najvyššiu uhlíkovú stopu, znižuje sa biodiverzita, vymierajú živočíšne druhy. Taktiež spotreba vody je neúmerne vysoká v takomto procese.
Ďalšou vecou, ktorá by nás mala zaujímať je zdravotné hľadisko. Štúdie naznačujú, že vegetariánska a vegánska strava má pozitívny vplyv na zníženie BMI, cholesterolu a cukru v krvi. Nie- neznamená to, že živočíšne produkty sú škodlivé. Veď predsa ich ľudstvo konzumuje toľké storočia! No dobre- ale zoberte si, ako sa stravovali naše prababky- mäso sa konzumovalo príležitostne, nie na dennej báze. A o jeho kvalite vtedy a teraz sa tiež dá diskutovať.
Ak teda chcete zachovať vašu stravu na vyváženej úrovni, a nechcete znížiť príjem bielkovín, pre pestrosť stravy odporúčame zaradiť rastlinné bielkoviny. Keď dočítate tento článok dokonca, uvidíte, že stereotyp nehrozí.
Aké sú to tie rastlinné bielkoviny?
Strukoviny– teda semená rastlín ako šošovica, hrach, cícer, fazuľa. Zadí sa tu tiež sója a arašidy. Táto skupina stravy je bohatá na komplexné sacharidy, bielkoviny, vlákninu, minerálne látky ako fosfor či vápnik. Ich skvelou vlastnosťou je, že majú vysoký účinok zasýtenia, takže sa výborne hodia aj do diét. Ďalšou výhodou bezpochýb je, že sú prirodzene bezlepkové. Siahnite aj po takých strukovinách, ktoré ste možno videli prvýkrát- šošovica nemusí byť len hnedá, ale aj červená, alebo čierna, a druhov fazulí je tiež celá hromada. Spestrite svoje jedálničky o nátierky, koláče, naklíčené strukoviny, alebo ich pridajte do šalátov. Možností je nesmierne veľa.
Rastlinné náhrady mäsa– tu sa niektorí ľudia chytajú za hlavu, že tí vegetariáni a vegáni nie sú normálni keď to, čo nechcú jesť- mäso nahrádzajú kadečím, čo mäso pripomína. Nuž- normálni sú. Nejde o pocit, že jedia mäso, ide o zdroje bielkovín, ktoré mäso vedia dnes už naozaj plnohodnotne zastúpiť.
Patrí tu tofu (dostupné v kamennej predajni)- ktoré je skvelým zdrojom kvalitných bielkovín a vápnika a zároveň obsahuje málo sodíka. Je veľmi variabilné- už pri kúpe si môžete vybrať čisté, zaúdené, marinované, s rôznymi prísadami, bylinkami a podobne. No a jeho príprava je mimoriadne jednoduchá, rýchla a výsledok je vždy chutný.
Tempeh (dostupné v kamennej predajni)- vyrába sa zo sójových bôbov, ktoré sa uvaria, roztlačia, vylisujú a pridajú sa k nim bakteriálne kultúry. Je obľúbeným produktom u vegánov.
Seitan (dostupné v kamennej predajni)- rastlinná bielkovina, známa ako pšeničný lepok. Dá sa s troškou trpezlivosti vyrobiť aj doma- opakovaným preplachovaním múky. Má nízky obsah sacharidov.
Orechy a orechové maslá sú tiež výbornými zdrojmi rastlinných bielkovín- mandle, kešu, arašidy, pistácie, lieskové a vlašské orechy. Na výber je veľké množstvo chutí a vôní. Stačí ich málo, a jedlo má celkom nový rozmer.
Semienka– tu je množstvo ľudí prekvapených- ale áno, aj semienka- konopné, chia, tekvicové, slnečnicové či ľanové vedia doplniť bielkoviny. Pridávajte ich v malých množstvách do jedál- splnia aj dekoratívnu, aj chuťovú funkciu naraz.
Ďalšími skvelými zdrojmi prírodných rastlinných bielkovín sú pseudoobilniny– quinoa, amarant, pohánka a iné. Takže príloha nemusí byť vždy sacharidová, aj ona môže tvoriť /samozrejme že aj s istým podielom sacharidov/ základ vášho obeda.
Ak ste čítali pozorne, možno vás napadlo, že sme neobjavili Ameriku- že tieto potraviny konzumovali aj naši predkovia. Súhlasíme. Avšak kým kedysi boli rastlinné zdroje bielkovín zastúpene v drvivej väčšine jedálničkov, a mäso len z malej časti, dnes sa ten pomer akosi prevrátil, a ako ukazuje čas a pozorovanie- ten náš moderný pomer nie je celkom správny. Ani eticky, ani ekologicky, ani zdravotne. Tak čo- skúsite u vás nejaké zmeny? Pestrosť stravy a benefity pre zdravie máte zaručené…