No nielen slovenské staré matere sa môžu pýšiť týmto zázrakom, táto čistá forma masla bola typická aj pre ázijskú, indickú a arabskú kuchyňu. V týchto kultúrach sa okrem kuchyne využívalo aj na kozmetické, medicínske a duchovné a náboženské rituály.
Ghee maslo je v podstate čistý mliečny tuk. Jeho výroba nie je žiadna veda- zvládnete to aj doma. Nie je to síce také pohodlné ako vložiť ho v obchode do košíka, ale prečo nevyskúšať?
Proces výroby takéhoto masla spočíva v jeho pomalom ohrievaní v hrnci tak dlho, kým sa neoddelí mliečna bielkovina, kazeín a neodparí voda. Tú spolu s penou v procese výroby ghee-čka zbierame lyžicou, aby nám po dokončení práce a preliatí masla cez sitko ostalo len prepustené, zlatisté voňavé „gheečko“.
Obsah ghee
Z väčšej časti obsahuje nasýtené tuky- radí sa preto k najstabilnejším zdrojom dobrých tukov. Tiež obsahuje vitamín A, C, D, E, sodík, fosfor, železo, draslík, horčík.
Účinky ghee masla na zdravie
Chudnutie– ocenia ho tí z vás, ktorí sa snažia zhodiť nejaké to kilečko. Že to znie čidne, ak som vyššie písala že sa jedná o čistý tuk? Nuž- svoju energiu z mastných kyselín dokáže naše telo premeniť na spaľovanie tukov, takže aj počas dieétneho režimu v rozumnej miere tento tuk nemusíte bezprostredne po najedení oplakať.
Posilňuje imunitný systém- vitamín E spolu s C-čkom vytvárajú spolu silnú dvojku, ktorá chráni organizmus napríklad pri sezónnych ochoreniach. Je bohaté na antioxidanty, čím bojujú so zápalmi, a majú vplyv na zníženie tvorby rakoviny v tele.
Zlepšuje trávenie- podporuje tvorbu žalúdočných štiav, je ľahko stráviteľné, zlepšuje trávenie a nezaťažuje žlčník ako klasické maslo.
Vhodné pre alergikov na laktózu– ľudia s touto alergiou bývajú ukrátení o množstvo pokrmov, takže to, že ghee je pre nich vhodné, lebo neobsahuje mliečnu bielkovinu je pre nich skvelou správou.
Vhodné pre celiatikov a ľudí trpiacich Crohnovou chorobou.
Pomáha pri bolestiach kĺbov, svalov a kostí.
Náhrada olejov na pokožku- napríklad pri popáleninách, ochrana pokožky, pier- funguje ako mastný ochranný filter zvonku a bráni vysúšaniu pokožky.
Z môjho pohľadu je jeho najväčšou výhodou nezameniteľná jemne oriešková chuť /ak prepúšťate dlhšie/. V prípade, že proces prepúšťania ukončíte v momente odparenia vody a oddelenia bielkoviny, tak bude jeho chuť neutrálnejšia.
U nás je ghee už rituál. Niekedy vyrábam sama, niekedy kupujem, skladujem v krásnych sklenených dózičkách s ozdobnými viečkami. Pri varení nie je šanca ho prepáliť, ako sa to s bežným maslom často stáva. Ak sa rozhodnete vyskúšať to sami doma, odporúčam neunáhliť sa- ísť krok za krokom podľa návodu skúsenejších. A najskôr skúšať menšie množstvo.
Ak to náhodou neodhadnete, bude vám totiž smrdieť kuchyňa, pripáli sa hrniec, a namiesto zlatistého gheečka spláchnete dolu potrubím čiernu masu niečoho, na čo vám slinky tiekli…