Tak, ako si kedysi gazdinky vedeli univerzálne poradiť s mnohými problémami v domácnosti, vedeli si často poradiť aj s rôznymi zdravotnými ťažkosťami. Dokonca- vo svojej jednoduchosti skrývali veľké múdrosti, pretože dobre vedeli, že prevencia je základ, a tak nič nenechávali na náhodu. Jablčný ocot bol podobne ako ten klasický, liehový, súčasťou ich kuchyne, a neraz aj lekárničky.
Vzniku jablčného octu pritom dopomohla náhoda. Pri výrobe vína človek skrátka neustrážil fermentáciu, a vznikol celkom iný produkt, ako očakával. Kyslé víno. Našťastie je človek tvor pomerne ekonomický, a hlavne v minulosti ľudia neboli zvyknutí veci hneď vyhadzovať. A tak začali ľudia radiť jablčný ocot do kuchyne, ale aj vrámci kozmetiky a všímali si jeho blahodárne účinky na telo. A tak sa z náhodného produktu stala vyhľadávaná špecialitka so všestranným využitím.
Poďme si posvietiť na jeho účinky.
Komplexné štúdie účinkov jablčného octu zatiaľ neexistujú, ale viaceré čiastkové štúdie naznačujú, že benefity na zdravie sú ohromné- a nejedná sa o náhodný jav, ani o žiadne placebo.
-
- Prevencia kardiovaskulárnych ochorení– ako bohatý zdroj polyfenolov má pozitívne účinky na zdravie srdca. Znižuje cholesterol a krvný tlak.
-
- Diabetes- znižuje hodnoty krvného cukru. Človek už oddávna prirodzene cítil, čo neskôr potvrdili štúdie- že zajedať mastné jedlá kyslými pochutinami je nielen chutné, ale aj pre organizmus blahodárne. Rôzne druhy octov, ale aj citróny pridávané do rôznych zálievok zmierňujú následky glykácie- čiže devastačného procesu, ktorý vzniká v organizme každého človeka, ale omnoho rýchlejšie u ľudí s vysokou hladinou cukru v krvi. Jablčný ocot dokáže spomaliť rozklad sacharidov na cukor, čím znižuje množstvo cukru, ktorýsa vyplavuje do krvého obehu. Taktiež zlepšuje citlivosť na inzulín, čím napomáha pri liečbe diabetu typu II.- resp. inzulínovej rezistencie.
-
- Chudnutie- táto kategória je vo verejnej mienke asi najviac populárna a skloňovaná. Ak príjmete kyselinu octovú spolu s vysokosacharidovým jedlom, prinesie vám vyšší pocit sýtosti a potlačí túžbu po ďalších sacharidoch. Tým, čo sme si písali v predošlom bode- že udržiava primeranú hladinu cukru v krvi zabraňuje nárazovému prejedaniu sa a nepopulárnemu vlčiemu hladu a následným nájazdom na chladničku.
-
- Pálenie záhy- ktoré je spôsobené zníženou produkciou žalúdočných kyselín dokáže jablčný ocot tiež rýchlo a jednoducho vyriešiť.
- Bradavice– tento recept starých materí sa obľube teší dodnes. Namočte vatový tampón do jablčného octu, dbajte na to aby sa čo najmenej- ideálne vôbec nedotýkal zdravej pokožky, zafixujte obväzom a nechajte pôsobiť počas noci. Opakujte postup až do dosiahnutia želaného výsledku. Kyselina octová si s bradavicou hravo poradí.
-
- Trávenie- podporuje rast dobrých baktérií v črevách, čím napomáha zdravému tráveniu.
- Posilnenie imunity
- Zlepšenie stavu pečene
- Liečba zápalov prínosových dutín
Ako sa dá jablčný ocot použiť v kozmetike?
- Vlasy- preplachovanie vlasov jablčným octom namiesto kondicionéru dodá vlasom krásny lesk. Dokáže si tiež poradiť s plesňovými ochoreniami vlasovej pokožky, a tiež s lupinami. Stačí, ak ho primiešate do teplej vody a na záver umývania vlasom spravíte týmto roztokom preplach.
-
- Pleť- má tonizačné účinky. Ak zmiešate 1 lyžičku so 100ml vody, máte prírodné pleťové tonikum bohaté na polyfenoly. Vďaka svojmu pH tiež pôsobí proti rôznym kožným problémom a zlepšuje stav pleti.
- Nohy a zuby- ak máte problém so zápachom nôh, doprajte nohám kúpeľ vo vlažnej vode a octe. Tým, že má antibakteriálne a protiplesňové účinky zmierňuje aj zápach nôh. To isté platí o zápachu z úst.
Ako si vybrať kvalitný jablčný ocot?
Pri nákupe jablčného octu je potrebné vyberať taký produkt, ktorý neprešiel pasterizáciou, destiláciou a filtráciou. Kvalitný jablčný ocot má byť kalný.
Mýtus
Za mýtus- a to veľmi populárny- sa dá považovať tvrdenie, že jablčný ocot je bohatý na vitamíny a minerály. Nie je. Obsahuje kyselinu octovú, a práve ona je významne nápomocná pri vstrebateľnosti cenných výživných látok zo stravy. Polyfenoly, ktoré sú v nej obsiahnuté sú zasa výbornými bojovníkmi s voľnými radikálmi. Čiže polopate- ak pred jedlom vypijete pohár vody s lyžičkou jablčného octu, vaše telo jednoduchšie a lepšie využije maximum vitamínov a minerálov, ktoré ste si naservírovali. Čiže ak budete piť jabčák pred poriadnou porciou fast foodu, nečakajte, že sa vám do tela dostanú nejaké vitamíny.
Na záver treba povedať, že účinky, ktoré sme uviedli sa dostavia vždy pri správnej a pravidelnej konzumácii. Ak sa rozhodnete schudnúť pomocou jablčného octu, a nezmeníte nič na svojich návykoch, a chcete to rýchlo a hneď preto si nedáte lyžičku octu do pohára vody ale lyžičku vody do pohára octu, neschudnete. Akurát si parádne poškodíte sliznicu žalúdka. Takže dajte najskôr zbohom čokoládam, rafinovanému cukru, fast foodu, chrumkavým čipsíkom a iným “lakocinkám”, ktoré okrem chvíľkového pobláznenia vašich zmyslov pre vás nemajú žiadny iný účinok. Viem, predstava štipľavého zápachu octu nie je práve príjemná, ale nemusíte sa v ňom predsa kúpať, ani ho dávať do všetkého čo idete vypiť, či zjesť. Ten nariedený pohár denne sa dá prežiť bez ujmy na psychickom zdraví, a tie benefity na zdravíčko za to chvíľkové sebazaprenie rozhodne stoja.
Vyskúšajte Jablčný ocot 8 %, Natural alebo si pozriete aj ďalšie octy z našej ponuky